Abone Ol

Menopozu anlamak: Hormonlar ve kilo alımı

Yazıyı Paylaş

Hiç merak ettiniz mi neden vücudumuz yaşlandıkça, özellikle de menopoz döneminde, farklı bir yola giriyor? Yalnız değilsiniz: Bu sadece sizde olan bir şey değil ve bu değişim, tamamen hormonal bir dalgalanmadan kaynaklanıyor…

Menopoz sırasında vücudumuzun bu ilginç yolculuğuna, sadece sıcak basmaları ve ruh hali değişikliklerinden çok daha fazlası olduğuna gelin birlikte göz atalım!

Östrojen arka koltuğa geçince!
Vücudunuzu, yıllar boyunca kusursuz bir şekilde seyreden bir otomobil olarak hayal edin: Anahtar bir hormon olan östrojeni de dengeyi koruyan yetenekli bir sürücü gibi! Yıllar boyunca, yağın kalça ve uyluklara yönlendirilmesini sağlayarak birçok kadına karakteristik “armut şekli” görünümünü verdi. Ama menopoz yaklaştıkça, östrojen seviyeleri düşer ve aniden yeni bir form ortaya çıkar. Yağ, davetsiz bir misafir gibi, karın çevresinde toplanmaya başlar ve “elma şekli” profilini alır. Bu yalnızca eski jean pantolonlarınıza sığıp sığmama meselesi değil; karın yağı, vücudunuzla etkileşimde bulunarak kalp hastalığı ve diyabet gibi sağlık risklerini artırır.

Metabolizma fren yapıyor
Hatırlıyor musunuz, eskiden koca bir pizzayı tek başınıza yer ve hiç kilo almazdınız. Oysa menopoz sırasında vücudunuzun metabolizması yavaşlamaya başlar ve dolayısıyla daha az kalori yakar. Sanki vücudunuz uzun bir kuşatma için enerji tasarrufu yapıyor! Yani, gençken yediğiniz gibi yemeye devam ederseniz, vücudunuzun yeni “ekonomi modu” beklenmedik kilo alımına yol açabilir!

“Menopoz sırasında vücudunuzun metabolizması yavaşlamaya başlar ve dolayısıyla daha az kalori yakar.”

Yanlış anlaşılan hormon insülin
İnsülin, yardım etmeye çalışan ama bazen daha fazla soruna neden olan o arkadaş gibidir! Kan şekeri düzenlemesi için hayati öneme sahiptir, ancak menopoz sırasında vücudunuz ona “soğuk” davranmaya başlayabilir. Bu da direncin artmasına neden olabilir. Bu direnç ise sisteminizde şeker ve insülin birikmesine neden olabilir ve vücudunuzun -özellikle de en az istediğiniz yerde- bel-karın bölgesinde daha fazla yağ depolamasına neden olabilir.

Kas kütlesi gizlice kaybolur
Bütün bunlar yetmezmiş gibi, yaşlandıkça kas kütlemiz sessizce sahneden çekilir. Daha az kas kütlesi, vücut dinlenirken bile daha az enerji depolanması anlamına gelir. İşte bu sinsi ayrılış, fiziksel aktivitelerle proaktif olmadığınız ve diyetinizi değiştirmediğiniz takdirde kilo alımına daha da katkıda bulunur.
Stres hormonu: Kortizol
Menopoz hem fiziksel değişiklikler hem de hayat geçişleri nedeniyle fırtınanın tam ortasında olmak gibidir. Bu stres, karın bölgesinde yağ birikimine neden olmasıyla kötü üne sahip bir hormon olan kortizol üretimini artırır. Ayrıca, yüksek kortizol seviyeleri iştahınızı artırabilir ve gece yarısı atıştırmalarına yol açabilir.

Leptin ve Ghrelin: “Açlık oyunları”
Son olarak, iştahı düzenleyen leptin ve ghrelin hormonlarından bahsedelim. Ghrelin iştahı artırır ve leptin tok hissetmeyi sağlar. Bu iki hormon arasındaki denge menopoz sırasında neredeyse altüst olur; artan açlık hissi ve aşırı yeme eğilimiyle sonuçlanabilir. Sanki vücudunuz “doyma” halini aniden unutmuştur!

Sağlıklı form tutmak için…
Menopoz boyunca yolculuğunuzu daha kolay hale getirmek için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimine yönelmenizde yarar var. Bazen, hormon replasman tedavisi- hormone replacement therapy (HRT) gibi biraz ekstra yardıma ihtiyacınız olabilir. *HRT genellikle menopoz döneminde vücuttaki azalan hormon seviyelerini düzenlemek amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir, bu da tabii menopozla ilişkili semptomları hafifletmeye yardımcı olur.

Ancak unutmayın, hayatınızın bu yeni evresinde -sizin için en iyi olan- formunuzu korumak için bir uzmanla takım çalışması şart!

Yazıyı Paylaş

Okumaya devam et…

Yasal Uyarı
Web sitemizdeki bilgiler ve beyanlar kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışınız. İçeriklerde EMC Medya Yayıncılık Ticaret Ltd. Şti.’nin, araştırmacılarının, danışmanlarının ve yazarların / bilim insanlarının hazırladığı bilimsel çalışmalar ve kamuya açık yayınlardan derlemelerle elde edilen veriler, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır. Metinlerimizde tanı yahut tedaviye ilişkin sağlık beyanları yer almamaktadır.

Longevilab'e Abone Ol

Haber bültenimize abone olun ve güncel kalın.