Abone Ol

Sağlıklı Mikrobiyom, Güçlü Bağışıklık

Dr. Esra Çavuşoğlu, PhD, 52. Ayık Kafa podcast’inde insan mikrobiyomu üzerine dünyaca ünlü bir otorite olan Kiran Krishnan’ı ağırlıyor. Kiran kariyerini, mikrobiyal ekosistemlerin vücudumuzdaki derin etkilerini keşfetmeye adamış bir mikrobiyolog.

Podcast’te bağırsak mikrobiyomunun yanı sıra, cilt, akciğer mikrobiyomlarının ve hatta beynin mikroorganizmalarla dolu ortamının da sağlık üzerinde ne denli belirleyici olduğu gözler önüne seriliyor. Kiran, spor bazlı probiyotikler alanındaki çığır açan çalışmalarıyla, bu karmaşık mikrobiyal toplulukların bağışıklık sistemi, enflamasyon ve genel sağlık üzerindeki etkilerini derinlemesine anlatıyor.

Paylaş

Ayık Kafa'nın Bu Bölümünde

Kiran Krishnan mikrobiyomların, bağışıklık sistemine enfeksiyonları erken tespit edip sinyal göndererek vücudu koruma görevini üstlendiğini vurguluyor. Mikrobiyomun sağlıklı olmasının, bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için kritik öneme sahip olduğunu belirten Krishnan, mikrobiyom bozulduğunda bağışıklık sisteminin zayıflayadığını, örneğin diyabet gibi hastalıkların mikrobiyomu bozarak vücudun enfeksiyonları daha geç fark etmesine yol açtığını belirtiyor. Kiran ayrıca gündelik hayatta saklama kaplarından poşet çaylara kadar birçok yerde karşımıza çıkan mikroplastikler ve kimyasalların, mikrobiyom üzerinde zararlı etkiler yarattığını ifade ediyor. Ünlü mikrobiyolog, cilt mikrobiyomunu dengede tutabilmek için aşırı hijyenden kaçınmak gerektiğini de belirtiyor. “Bakterileri %100 öldürür” gibi ibarelerin olduğu temizlik ürünlerinin, ciltteki hijyen dengesini kötü etkilediğini, ayrıca kozmetik ya da temizlik ürünlerinde mümkün olduğunca saf içerikli, kokusuz ürünleri tercih etmek gerektiğini de vurguluyor. Mikrobiyom dengesini korumak için sağlıklı beslenme ve gıda çeşitliliğinin çok önemli olduğunu belirten Krishnan, vücudun mikrobiyom sağlığını sağlamak için tavsiyelerde bulunuyor.

00:00-2:30 Giriş
2:30-5:13 Bağırsak mikrobiyomu nasıl bozulur?
5:13-7:58 Paketli gıdalarla ilgili üç önemli sorun.
7:58-13:07 Plastik ambalajdaki bir gıdaya nasıl mikroplastik bulaşır?
13:07-17:49 Omnivor, vegan ve ketojenik beslenmenin gıda çeşitliliği ve mikrobiyom sağlığına etkisi.
17:49-22:59 Bağırsak, cilt, akciğer, ağız mikrobiyomları, bağışıklık sistemiyle birebir bağlantılıdır.
22:59-29:22 Mikrobiyom bozulduğunda, enfeksiyonun fark edilmesi gecikir ve bağışıklık sistemi aşırı tepki vererek vücuda zarar verebilir.
29:22-32:20 Mikrobiyom dengesizliği, bağışıklık sisteminin zararsız maddelere aşırı tepki vermesine, yani alerjiye yol açar.
32:20-41:55 Fazla hijyen sağlıklı mikropların kaybolmasına yol açar.
41:55-43:47 Sızdıran cilt nedir ve neden olur?
43:47:51:05 60 yıl süren Baltimore Longitudinal Study of Aging klinik araştırması, cilt sağlığının uzun ömür ve hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri olduğunu kanıtladı.
51:05-56:49 Spor bazlı biyotikler, probiyotik, prebiyotik ve postbiyotik aralarındaki fark nelerdir?
56:49-1:11 Kapanış.

Kiran Krishnan
Web sitesi:
https://www.microbiomekeynotes.com/kiran-krishnan
Instagram: https://www.instagram.com/kiranbiome?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==

Yasal Uyarı
Web sitemizdeki bilgiler ve beyanlar kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışınız. İçeriklerde EMC Medya Yayıncılık Ticaret Ltd. Şti.’nin, araştırmacılarının, danışmanlarının ve yazarların / bilim insanlarının hazırladığı bilimsel çalışmalar ve kamuya açık yayınlardan derlemelerle elde edilen veriler, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır. Metinlerimizde tanı yahut tedaviye ilişkin sağlık beyanları yer almamaktadır.

Longevilab'e Abone Ol

Haber bültenimize abone olun ve güncel kalın.