NAD ne işe yarar?
NAD nedir sorusunun en net cevabı şudur aslında: Yaşlanma karşıtı bir moleküldür. Nicotinamid Adenin Dinükleotit (NAD) ilk kez, maya fermantasyonu araştırmaları sonucunda tespit edilen önemli bir molekül. Aslında NAD’ın B3 vitaminin bir çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Vücudumuzdaki hemen hemen her hücrede bulunan NAD, sayısız hücresel süreçte hayati bir rol oynar. Bunlar arasında DNA onarımı, bağışıklık sistemi desteği, enerji üretimi ve biyolojik saatin korunması bulunuyor. Dolayısıyla longevity ile ilgili yapılan araştırmalar için çok önemlidir. NAD+ NAD’ın bir formudur, enerji üretimini destekler ve hücrelerin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Peki, NAD+ seviyelerinde herhangi bir dengesizlik olursa? İşte o zaman metabolik ve yaşa bağlı hastalıklar, nörodejenerasyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanser gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Şimdi de soruyu tam tersi şekilde soralım: Vücudumuzda yeteri kadar NAD olmasının faydası nedir? Uzmanların araştırmalarına göre vücudumuzda yeteri miktarda NAD bulunması, kronik hastalık riskini azaltır. Araştırmalar, vücudumuzdaki NAD’ın miktarının 20 yaşından sonra yarı yarıya azaldığını, ardından 40 yaşından sonra bir kez daha yarı yarıya azaldığını gösteriyor ve bu durum, bazı hayati fonksiyonlarda gerilemeye başlamamızın nedenlerinden de biridir.
Yin ile Yang: NAD+ ve NADH
Bu iki form birbirleriyle iç içe çalışır. NAD+, diğer moleküllerden elektron kabul ederek oksitleyen bir ajan olarak hareket eder ve bu süreçte NADH’ya dönüşür. Öte yandan, NADH indirgeyen bir ajandır, elektronları diğer moleküllere verir ve tekrar NAD+’ya dönüşür. NADH’nin elektronlarında depolanan enerji, mitokondride oksidatif fosforilasyon adı verilen bir işlem yoluyla hücrelerde önemli bir enerji taşıyıcısı olan ATP’nin üretilmesi için çok önemlidir. (ATP-Adenozin Trifosfat, hücrelerde enerji depolayan ve taşıyan bir moleküldür. Hücrelerin işlevselliği ve metabolizması için temel bir enerji kaynağıdır.)
“Vücudumuzda yeteri kadar NAD olmasının faydası nedir? Uzmanların araştırmalarına göre vücudumuzda yeteri miktarda NAD bulunması, kronik hastalık riskini azaltır.”
NAD+ seviyesi nasıl artar?
NAD+, hücresel ve sistemik düzeylerde biyosentez, kullanım, geri dönüşüm ve bozulma yoluyla dengeyi sürdürür. Tryptophan veya nikotinik asitten sıfırdan üretilebilse de çoğu NAD+ nikotinamid, nikotinik asit ve diğerleri gibi mevcut moleküllerin kurtarma yolundan geri dönüştürülerek elde edilir. NAD takviyeleri alarak vücudunuzda bir eksiklik varsa bunu gidermeniz mümkün. Vücudumuza ayrıca doğal yollardan da NAD alabileceğimizi biliyor muydunuz? Nasıl mı? En önemli yolu düzenli egzersizden geçiyor. Sirkadiyen ritim bozuklukları, kronik iltihaplanma, aşırı kalori alımı, yüksek kan şekeri ve alkol tüketimi, tümü NAD+ seviyelerini tüketebilir. Diğer taraftan, aralıklı oruç tutma, düzenli egzersiz yapma, ısı değişikliği ve NAD+ öncüllerinden zengin bir diyet uygulamak NAD+ seviyelerini artırabilir. Çiğ süt ürünleri, yağlı balıklar, karaciğer ve bazı etler, mükemmel kaynaklardır. Ayrıca, NR (Nikotinamid Ribozid), NMN (Nikotinamid Mononükleotid), Niasinamid ve Nikotinik Asit gibi takviyeler de katkıda bulunabilir, ancak uzun vadeli güvenlik verileri hala gereklidir.
Yaşlanma ve hastalık savaşçısı NAD+ dengesini nasıl koruruz?
Yaşlanmanın bir parçası olarak NAD+ seviyelerindeki değişiklikler normaldir ve 60 yaşından sonra seviyeler genellikle yarıya düşer. Bu azalmanın bir kısmı, NAD tüketen bir enzim olan CD38’in artan aktivitesi nedeniyle meydana gelir. Ayrıca, düşük NAD+ seviyeleri bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara karşı savunmayı zayıflatabilir. İnflamasyonu yönetmek, özellikle yaşlandıkça NAD+’ı korumaya ve sağlığı sürdürmeye yardımcı olabilir.
Enfeksiyonlara karşı NAD+ kalkanı!
NAD+, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmada, oksidatif hasarı hafifletmede ve bağışıklık sistemi işlevini desteklemede kritik bir rol oynar. Optimal NAD+ seviyelerini sürdürerek, vücudunuzun doğal savunmalarına katkıda bulunur ve dengeli, sağlıklı bir durum için önemli olanı yaparsınız.
Dikkat meselesi
Vücudunuzdaki NAD+ seviyelerini anlayarak ve destekleyerek, genel sağlığınıza katkıda bulunur, hastalıklara karşı savunmalarınızı güçlendirir ve enerjik ve sağlıklı kalmak için kritik hücresel süreçleri desteklersiniz.