Abone Ol

“Geceden kalma” hali neden olur?

Yazıyı Paylaş

Alkol tüketimi popüler bir eğlence ve sosyal aktivite olarak görülebilir (Alkol sağlığa zararlıdır) ancak az miktarının bile olumsuz etkilerini biyolojimiz üzerinde anlamak çok önemli. Fazla alkolün "akşamdan kalma" hissi bırakabileceği artık sır değil, peki vücudunuzda neler oluyor?

Toksiklere neden olduğunu unutmayın

Gelin birlikte alkolün biyolojimizi nasıl etkilediğini ve akşamdan kalma hissinin neden ortaya çıktığını mercek altına alalım. Az miktarda alkol, örneğin bir veya iki içki içtiğinizde, vücudunuz içecekteki etanolu asetaldehit ve asetata dönüştürür. Bu kimyasallar vücut için birer toksiktir. Diğer şeylerin yanı sıra düşünme yetiniz ve fiziksel hareketleriniz üzerinde hemen etki yapabilir.

Karaciğeriniz genellikle etanolü ve yan ürünlerini vücudunuzdan temizler, ancak etanol miktarı belirli bir seviyeye ulaştığında onu verimli bir şekilde işleyemez. Bu nedenle, çok miktarda içtiğinizde kandaki alkol seviyeniz artar. Kandaki toksinler karaciğerinizi aşırı yükler ve vücudunuzda birikir. Tüm bunlar olurken kan basıncınız ve kalp atış hızınız artar, nefes alma hızınız da artar. Karaciğer üzerindeki stres nedeniyle vücudunuz enfeksiyona neden olan maddeler üretmeye başlar, bu da bir gece önce içtikten sonra ertesi gün “hasta” hissetmenizin veya baş ağrılarının nedenidir. Bu durum dehidrasyona yol açabilir, bu yüzden birçok kişi içtikten sonra ağız kuruluğu ve yorgunluk da yaşar.

Psikoloijk ve biyolojik etkileri

Alkol tüketiminin sadece fiziksel etkileri yoktur, aynı zamanda düşünme yetiniz ve ruh haliniz üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Etanol kan dolaşımına girer ve beyinde dopamin ve uyanıklık, koordinasyon ve mantıksal düşünmeyi kontrol eden diğer kimyasalları salgılayan reseptörlere (Reseptör; özelleşmiş hücre, hücre grupları veya sinir uçlarına denir) bağlanır. Çok fazla bağlanma olduğunda, fazla içmenin getirdiği sağlıklı düşünememeye ve fiziksel hareketlerde azalmalar hissetmeye başlarsınız.

Alkolün biyolojimiz üzerindeki olumsuz etkileri çok geniş kapsamlı. Her zaman ölçülü olmanın ve olumsuz etkilerini anlamanın önemli olduğunu unutmamak gerekir. Akşamdan kalma olduğunuzda, bunun neden olduğunu hatırlatalım: Aslında bu, vücudunuzun sadece bir mola ihtiyacı olduğunu size söylemesidir. Akşamdan kalmaysanız kendinizi iyileştirmenin bir yolunu bulun. Bolca dinlemenizde, uyumanızda yarar var. Bol su içmek ve besleyici, hafif şeyler yemek de kendinizi toparlamanıza yardımcı olur. Yeterince uyuduğunuzdan da emin olun. Uyku en doğal ve güçlü ilaç! Düzenli uyku, bir gece önceki alkolden sonra salgılanan toksinleri bedeninizin tamir etmesini sağlayacaktır.

 

“Alkolün biyolojimiz üzerindeki olumsuz etkileri çok geniş kapsamlı. Her zaman ölçülü olmanın ve olumsuz etkilerini anlamanın önemli olduğunu unutmamak gerekir.”

 

İçki içtikten sonra -miktarı çok az bile olsa- kendinizi çevrenizdeki herkesten çok daha kötü hissediyorsanız, doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin. Size bireysel sağlık ihtiyaçlarınıza uygun tıbbi tavsiyelerde bulunabilir. Alkol almanın beyin başta olmak üzere tüm organlara zarar verdiğini unutmayın!

Yazıyı Paylaş

Okumaya devam et…

Kokain bağımlılığının zararları

Amerika’da kullanım yaşı 12’lere kadar düşen, ne yazık ki ülkemizde de
yaygınlaşan kokain bağımlılığının beyne ve vücuda zararları, bırakma
yolları, ayık olma halinin devamına ilişkin bilgileri ele alıyoruz.

Devamını oku »

Yasal Uyarı
Web sitemizdeki bilgiler ve beyanlar kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışınız. İçeriklerde EMC Medya Yayıncılık Ticaret Ltd. Şti.’nin, araştırmacılarının, danışmanlarının ve yazarların / bilim insanlarının hazırladığı bilimsel çalışmalar ve kamuya açık yayınlardan derlemelerle elde edilen veriler, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır. Metinlerimizde tanı yahut tedaviye ilişkin sağlık beyanları yer almamaktadır.

Longevilab'e Abone Ol

Haber bültenimize abone olun ve güncel kalın.